Skip links

Underhåll och service av släpvagnar och dragkrok – bra att veta

Varje användare av släpvagnen vill att den ska stå till sitt förfogande under många år och att det inte finns några skador eller några problem i användningen. Fordonets tillstånd efter några år påverkas till stor del av ägaren själv – korrekt underhåll är nödvändigt för både släpvagnen och dragkroken. Kontrollera vad som är värt att komma ihåg!

Hur tar man hand om släpvagnen?

Låt oss börja med släpvagnen, för även om underhåll inte är det mest komplicerade i sitt fall, borde du absolut komma ihåg några saker. Naturligtvis är grunden regelbunden tvätt av släpet. Tack vare detta kommer det inte bara att se bra ut, men du kommer också att kunna minimera risken för rost avsevärt. Allt som behövs är vatten och en lämplig beredning – t.ex. ett vanligt bilkarosschampo. För att ta bort smuts är det värt att använda en borste för att tvätta släpvagnar – det är en liten kostnad och gör att du kan ta hand om ditt fordon mer effektivt.

Noggrann och regelbunden tvätt är särskilt viktig under vintersäsongen när salt finns på vägarna – det kan utgöra ett hot mot den galvaniserade beläggningen och negativt påverka släpets utseende och funktion. Så kom ihåg att tvätta fordonet efter varje resa – då undviker du oönskade situationer.

Vad händer om du märker mindre skador, t.ex. i form av flis på den galvaniserade beläggningen? Du har två alternativ – gå till ett auktoriserat servicecenter eller köp en galvaniserad spray och applicera beredningen på egen hand efter att du har tvättat platsen ordentligt. Vid mindre skador verkar det andra alternativet vara det mest bekväma och … det billigaste.

Hur ofta ska man underhålla släpvagnen?

Underhåll av släpvagnen ska utföras minst en gång om året. Man bör också komma ihåg om periodiska inspektioner enligt bruksanvisningen och garantivillkoren. Specialister kommer att kontrollera alla delar av fordonet och göra eventuella reparationer. Nyckeln är framför allt att kontrollera:

  • Lager
  • Däck och fälgar
  • Skruvelement
  • Bromsar, trummor och skor)
  • Kopplingen.

Glöm inte att underhålla dragkroken!

Korrekt underhåll och service av släpvagnen räcker inte. Det är också oerhört viktigt att säkerställa dragkrokens skick, vilket påverkar komforten och säkerheten vid användning av fordonet. Naturligtvis är det absolut nödvändigt att tvätta kroken regelbundet och förhindra att korrosion tränger in i den.

Du måste dock komma ihåg att ibland är användning av fett absolut inte tillrådligt – särskilt när det gäller tunga släpvagnar, t.ex. husvagnar, fett ska inte användas på områden förutom fettnipplar där det är viktigt att tillsätta fett varje år. Detta kan leda till en situation där dragets friktionselement slutar fungera. Kom också ihåg att – oavsett vilken släp du har – alltid ta bort även de minsta korrosionsspåren. Tack vare detta kommer du att kunna använda dragkroken under en lång tid!